دستگاه فشارسنج یک وسیله قابل حمل بوده که برای هر خانهای ضروری است. با استفاده از این دستگاه میتوان فشار خون را در هر جایی بررسی کرد. اما زمانی که قصد خرید آن را برای خود دارید، با وجود گزینههای بسیار زیاد، انتخاب دقیق یک دستگاه واقعا دشوار میشود.
بهترین انواع دستگاه فشارسنج دیجیتال
دستگاه فشارسنج چیست؟
فشارسنج دستگاهی برای اندازهگیری فشار خون بوده که شامل یک کاف بادی، یک واحد اندازهگیری و یک وسیله برای باد کردن کاف است که یا به صورت دستی یا با یک پمپ الکتریکی کار میکند. از کاف برای فشار آوردن و سپس رها کردن شریان زیر آن استفاده میشود. با قطع و جریان پیدا کردن مجدد خون درون شریان، میزان فشار خون فرد مشخص میشود.
فشار خون به مقدار نیروی وارد شده به دیواره شریان اشاره دارد. فشار خون بالا، یک مشکل سلامتی فوقالعاده رایج است. طبق بررسیها، فشار خون شایعترین علت مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی است. فشار خون بالا میتواند به شریانهای آسیب دیده و باریک، آنوریسم، بیماری عروق کرونر، بزرگ شدن قلب، نارسایی کلیه و زخم، سکته مغزی، نارسایی قلبی و غیره کمک کند.
فشار خون بالا گاهی اوقات قاتل خاموش نیز نامیده میشود. زیرا هیچ علامت یا علائم هشداردهندهای از آسیب ناشی از آن وجود ندارد، به همین دلیل است که اندازهگیری مستقیم فشار خون به طور منظم مهم است. نیازی به گفتن نیست که اندازهگیری صحیح فشار خون با استفاده از فشارسنج، یک مهارت بالینی مهم برای هر شخصی است. البته در انواع دیجیتال، تشخیص فشار خون با استفاده از مدارات الکترونیکی انجام میشود و اعداد نهایی به کاربر نشان داده خواهند شد.
نام فشارسنج از پیشوند یونانی sphygmos به معنای “نبض” گرفته شده است که به مانومتر متصل است. مانومتر وسیلهای است که میزان فشار هوا باعث میشود تا ستونی از سیال در برابر مقیاسی که در پشت یا کنار آن قرار دارد بالا برود. این حرکت سیال در انواع دستی، نشاندهنده فشار خون خواهد بود. این نام به این دلیل به وجود آمد که این دستگاه در ابتدا، فشار خون را با ردیابی میزان افزایش فشار جیوه در یک ستون اندازهگیری میکرد.
فشارسنج دستی و دیجیتال هر دو در دسترس هستند و هر نوع از نظر دقت و راحتی مزایای متفاوتی دارند.
فشارسنجهای دستی
فشارسنجهای دستی معمولا همراه با گوشی پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. گوشی پزشکی امکان گوش دادن به جریان خون در شریان برای کمک به تعیین فشار خون فراهم میکند. این نوع فشارسنج نیاز به یک محیط آرام برای شنیدن صدای باز شدن شریان دارد، که ممکن است همیشه در یک کلینیک یا محیط پر سر و صدا امکانپذیر نباشد.
دو نوع فشارسنج دستی وجود دارد:
فشارسنج جیوهای
این نوع، فشار خون را با تغییر سطح یک ستون جیوه که کمی شبیه دماسنج شیشهای سنتی است، نشان میدهد. اینها بسیار دقیق هستند و نیازی به کالیبراسیون ندارند، به همین دلیل است که فشارسنجهای جیوهای به طور گسترده برای اندازهگیری فشار خون در نظر گرفته میشوند. با این حال، نگرانیها در مورد استفاده از جیوه به دلیل سمیت این ماده شیمیایی پدیدار شده است و در ۱۵ سال گذشته، متخصصان پزشکی بیشتری به دنبال جایگزینهایی برای فشارسنج جیوهای بودهاند.
فشارسنج آنروئیدی (Aneroid) عقربهای
کلمه آنروئید در لغت به معنای “بدون آب” است، بنابراین جای تعجب نیست که فشارسنجهای آنروئیدی فشار خون را به جای ستونی از جیوه با استفاده از عقربه و روی صفحه نشان میدهند. به دلیل استفاده نکردن از جیوه، فشارسنجهای آنروئید ایمنتر در نظر گرفته میشوند، اما همچنین میتوانند دقت کمتری داشته باشند و ممکن است نیاز به کالیبره شدن داشته باشند، به خصوص اگر مدل ارزان قیمت باشد. جابجایی فشارسنج آنروئیدی میتواند باعث حرکت عقربهها و در نتیجه خوانش نادرست فشار خون شود. مدلهای آنروئیدی که بر روی دیوارها یا پایهها نصب میشوند، کمتر جابهجا میشوند و در نتیجه دقیقتر هستند.

فشارسنج دیجیتال
فشارسنجهای دیجیتال (معروف به فشارسنج اتوماتیک) نیازی به استفاده از گوشی پزشکی ندارند و در عوض از اندازهگیریهای نوسان سنجی و محاسبات الکترونیکی برای تعیین فشار خون استفاده میکنند. هنگامی که خون از طریق یک شریان پمپاژ میکند، باعث ایجاد ارتعاشاتی در دیواره شریان میشود که ابزار تشخیص داده و سپس به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میشود. از آنجایی که اندازهگیریها و محاسبات را میتوان بدون گوش دادن از طریق گوشی پزشکی انجام داد، میتوان از فشارسنجهای اتوماتیک در محیطهای پر سر و صدا استفاده کرد.
فشارسنجهای دیجیتالی که بر روی بازو قرار میگیرند، دقت بالاتری دارند و بعد از آن مچ دست و یا انگشت قرار میگیرند. مانیتورهای فشار خون خودکار معمولا میتوانند مقادیر بسیار دقیق فشار خون و نبض متوسط را نشان دهند، اما در مقایسه با فشارسنجهای جیوهای و آنروئیدی، در اندازهگیری فشار خون سیستولیک و دیاستولیک دقیق نیستند. فشار سیستولیک زمانی اندازهگیری میشود که بطنهای قلب منقبض شوند، در حالی که فشار دیاستولیک زمانی اندازهگیری میشود که بطنهای قلب شل میشوند.
از آنجایی که این نوع نیازی به یک پزشک آموزش دیده برای کار ندارد، پزشکان ممکن است توصیه کنند که برخی از بیماران (مانند افرادی که فشار خون مزمن دارند) فشار خون خود را در خانه با استفاده از فشارسنج دیجیتال خودکار کنترل کنند. با این حال، فشارسنجهای دیجیتال، بهویژه مدلهای خانگی، مستعد اندازهگیریهای نادرست هستند، بهویژه زمانی که توسط یک فرد غیرحرفهای استفاده شوند. بیماران نباید هیچ تغییری در دوز دارو یا سایر رژیمهای درمانی خود بر اساس خوانش فشار خون در خانه ایجاد کنند، بدون اینکه ابتدا تغییرات را با پزشک خود در میان بگذارند.
چگونه با فشارسنج کار کنیم؟
در حالی که اندازهگیری فشار خون جزء اصلی هر مراجعه به مطب است، انجام صحیح آن نیاز به تمرین و دانش دارد. در اینجا مراحل لازم برای اندازهگیری فشار خون افراد با استفاده از فشارسنج وجود دارد:
ابتدا مطمئن شوید که اندازه کاف مناسب بازوی بیمار است. حداقل ۸۰ درصد بازو، اما نه بیشتر از ۱۰۰ درصد، باید بازو توسط کیسه هوای موجود در داخل کاف پوشانده شود. استفاده از یک کاف خیلی کوچک یا خیلی بزرگ باعث میشود خوانش خیلی بالا یا خیلی کم باشد، بنابراین با اندازه مناسب شروع کنید.
همچنین اطمینان حاصل کنید که شیر تخلیه هوا و پمپ باد دستی به طور صحیح وصل شدهاند و هیچ نشتی در جایی وجود ندارد، زیرا نشتی هوا در اندازهگیری دقیق اختلال ایجاد میکند.
کاف را در اطراف بازو بپیچید و لبه پایینی کاف را کمی بالاتر از حفره پیشانداز (معروف به داخل آرنج) قرار دهید.
اگر از فشارسنج دستی استفاده میکنید، سر گوشی پزشکی (معروف به دیافراگم) را مستقیما زیر لبه کاف در داخل بازو قرار دهید. مطمئن شوید که درست روی شریان بازویی، شریان اصلی که از طول بازو پایین میرود، قرار گرفته باشد.
هوا را به سرعت پمپ کنید تا کاف باد شود و فشارسنج به ۱۸۰ میلیمتر جیوه برسد. فشار بالا به طور لحظهای جریان خون را قطع میکند، بنابراین شما نباید صدایی را از طریق گوشی پزشکی بشنوید.
در حالی که گوشی پزشکی را در جای خود نگه داشتهاید، هوا را به آرامی از دریچه آزاد کنید. در حین انجام این کار مراقب گیج باشید و سعی کنید مطمئن شوید که عقربه با سرعتی آهسته اما ثابت، حدود ۲ تا ۳ میلیمتر جیوه در ثانیه، حرکت میکند.
اگر از کاف فشار خون دیجیتال استفاده میکنید، فشار خون را برای شما محاسبه کرده و روی صفحه نمایش میدهد.
اگر از فشارسنج دستی استفاده میکنید، در حالی که هوا را به آرامی بیرون میدهید، از طریق گوشی پزشکی گوش دهید. فشار را زیر نظر بگیرید و این مراحل بعدی را دنبال کنید.
در ابتدا، هنگامی که فشار هوا در کاف به همان نقطه فشار خون سیستولیک بیمار میرسد، صدای تق تق (صدای کوروتکف، بیشتر در یک ثانیه) را میشنوید. هنگام شنیدن صداها اندازهگیری فشار را یادداشت کنید. این فشار خون سیستولیک است.
همانطور که فشار در کاف همچنان کاهش مییابد، صداهای Korotkoff محو میشوند و سپس با هم قطع میشوند. هنگامی که این اتفاق افتاد، اندازه گیری را یادداشت کنید. این فشار خون دیاستولیک است.
این دو عدد با هم، فشار خون بیمار را تشکیل میدهند. برای مثال، اگر ۱۲۰ سیستولیک و ۸۰ دیاستولیک را اندازه بگیرید، میگویید: «۱۲۰ روی ۸۰» یا مینویسید «۱۲۰/۸۰ میلیمتر جیوه». هر فشار خونی در حدود ۱۲۰/۸۰ طبیعی در نظر گرفته میشود.
هنگام خرید دستگاه فشارسنج دیجیتال به چه نکاتی باید توجه کرد؟
انتخاب یک دستگاه دیجیتالی فشار خون میتواند گیجکننده باشد و تصمیمگیری با انتخابهای متعدد پیچیدهتر میشود. اما این فقط به نیاز و شرایط جسمانی شما بستگی دارد. در زیر راهنمای خرید دستگاه فشارسنج دیجیتال آورده شده است.

دستگاه فشارسنج بازویی دیجیتال
فشارسنج دیجیتالی، دستگاههای قابل حملی هستند که میتوانید به راحتی از آن در خانه استفاده کنید. آنها از یک کاف بازوی بادی و واحد اصلی تشکیل شدهاند. کاف بازو و واحد اصلی از طریق یک لوله لاستیکی به هم متصل میشوند.
فقط کافی است کاف را روی بازوی خود بپیچید و دستگاه را روشن کنید. هنگامی که شروع به کار میکند، هوا از واحد اصلی و از طریق یک لوله به داخل کاف پمپ میشود تا کاف باد شود. بعد از چند لحظه، باد درون کاف خالی شده و اطلاعات مربوط به فشار خون بر روی نمایشگر نشانداده خواهد شد.
استفاده از انواع دیجیتالی آسان است و معمولا روش گام به گام استفاده از فشارسنج دیجیتال در منزل در بستهبندی محصول قرار دارد. با پیشرفت تکنولوژی، برخی از این فشارسنجهای بازویی دیجیتال، از فناوری بیسیم نیز استفاده میکنند.

دستگاه فشارسنج دیجیتالی بیسیم
در نوع بیسیم، کاف و واحد اصلی وجود دارند و دستگاه مانیتورینگ از طریق اتصال بلوتوث به تلفن هوشمند متصل میشود. شما باید یک برنامه اختصاصی ارائه شده توسط سازنده را دانلود کرده و آن را از طریق تلفن خود فعال کنید. با فعال کردن برنامه، به طور خودکار خواندن اطلاعات را انجام میدهد و تمام قرائتهای قبلی را در برنامه ذخیره میکند.
بنابراین به یک روش بدون دردسر و آسان برای کار تبدیل میشود. این باعث میشود تا هر زمان که دوست دارید به همه اطلاعات قبلی خود دسترسی داشته باشید.

دستگاه فشارسنج خون مچی دیجیتال
دستگاههای فشارسنج مچی دیجیتال دستگاههای قابل حملی هستند که باید دقیقا مانند ساعت مچی در مفصل مچ دست قرار گیرند. با روشن کردن دستگاه، اطلاعات مربوط به فشار خون را نمایش میدهند.
مزایا و معایب انواع مچی
فشارسنجهای مچی میتوانند دقت کمتری نسبت به انواع بازویی داشته باشند. این به این دلیل است که اندازهگیری فشار خون باید در سطح قلب انجام شود، بازو در سطح قلب قرار دارد. برای خواندن دقیق، مچ دست را در سطح قلب بالا نگه دارید.
اگر به نحوی کاف بازو روی بازوی شما قرار نمیگیرد، انواع مچی میتواند گزینه خوبی باشد. این میتواند صرفا به این دلیل باشد که بازوی شما بسیار بزرگ است یا هنگام پوشیدن کاف، بازو درد میگیرد. با این حال، کاف بازو نیز در اندازههای مختلف کاف موجود است. میتوانید کاف بازو را با توجه به اندازه بازو انتخاب کنید.
نکاتی که باید هنگام خرید دستگاه فشارسنج دیجیتال برای خانه در نظر بگیرید
مهمترین چیز این است که دستگاهی را انتخاب کنید که برای شما مناسب باشد و هدف شما را برآورده کند. در اینجا برخی از نکاتی وجود دارند که میتوانید هنگام تصمیمگیری در نظر بگیرید.
- سهولت استفاده: بازار پر از مارکها و طرحهای مختلف است. شما باید به دنبال دستگاهی باشید که استفاده از آن آسان باشد. تقریبا هر برندی کم و بیش به شیوهای مشابه عمل میکند. اما برخی از طرحها سازگاری بیشتری با شما خواهند داشت.
- آداپتور برق: اگرچه تمام دستگاههای دیجیتال فشار خون با باتری کار میکنند، گاهی اوقات به آداپتور برق نیز نیاز دارید. همه برندها دارای گزینهای برای کار با آداپتور برق نیستند.
- نمایشگر ضربان قلب نامنظم: برخی از برندها هنگامی که فشار خون خود را اندازهگیری میکنید، نمایشگر قلب نامنظم دارند، دستگاه ضربان قلب را نیز ثبت میکند، بنابراین اگر ضربان قلب نامنظمی وجود داشته باشد، روی صفحه نمایش مشخص میشود.
- نشانگر فشار خون بالا: همه ما میدانیم که فشار خون طبیعی در حدود ۱۲۰/۸۰ است. در حین مصرف ممکن است میزان فشار خون بالا یا پرفشاری خون را نادیده بگیریم. بنابراین هنگام تصمیمگیری برای خرید بررسی کنید که آیا محصول مورد نظر شما نشانگر فشار خون بالا را دارد یا خیر.

۶ نکته که قبل از خرید دستگاه فشارسنج خون باید در نظر گرفت
شاید فشار خون شما به مرور زمان افزایش یافته باشد یا در حال شروع درمان فشار خون بالا هستید. بنابراین پزشک به شما پیشنهاد میکند یک دستگاه فشار خون خانگی بخرید تا به پیگیری بین مراجعههای مطب کمک کند.
اما یک بررسی آنلاین سریع، صدها مدل مختلف و حتی تعدادی برنامه برای گوشی هوشمند را نشان میدهد. چطور میتوانید در بین همه این محصولات، مناسبترین را برای خود انتخاب کنید؟ در زیر برخی از این نکات آورده شده است.
اندازه مهم است
اندازه کاف مهمترین ویژگی است که هنگام انتخاب یک دستگاه فشار خون باید درنظر داشت. اندازه به دور بازوی شما مربوط میشود. کافی که به درستی روی بازوی شما قرار نمیگیرد، ممکن است خوانش نادرستی به شما نشان بدهد.
عملکرد بهتر دستگاههای بازویی نسبت به انواع مچی
شما میتوانید یک دستگاه فشار خون را در هر داروخانه یا آنلاین خریداری کنید. دستگاههای بازویی به خاطر این که در راستای قلب قرار دارند، دقت بیشتری خواهند داشت. برخی از این دستگاهها یک کاف خودکار دارند که به دور بالای بازوی شما میپیچد، این دستگاهها برای استفاده افراد بالای ۵۰ سال مناسب نیست.
بیش از حد پرداخت نکنید
امکانات اضافی که به آنها نیاز ندارید را فراموش کنید. آنها هزینه دستگاه را افزایش میدهند و اغلب غیر ضروری هستند. اتصال بلوتوث و ذخیره خوانشهای شما در فضای ابری وب ویژگیهای جالبی هستند، اما شما واقعا به آنها نیاز ندارید.
به نظرات خریدارن دیگر توجه کنید
در فروشگاههای آنلاین امکان قرار دادن دیدگاه وجود دارد. افرادی که از محصول استفاده کردهاند، معمولا نقاط قوت و ضعف محصول را بیان میکنند. حتی اگر تصمیم خرید از داروخانه را دارید، نظرات کسانی که از محصول استفاده کردهاند را در وبسایتها مطالعه کنید.
دقت را بررسی کنید
اکثر دستگاههایی که در داروخانه یا فروشگاههای آنلاین پیدا میکنید، خوب هستند. اما بردن آن به مطب پزشک و بررسی آن با دستگاه موجود در مطب ضرری ندارد.
بیشتر دستگاههای فشار خون خانگی حدود دو یا سه سال کار میکنند. پس از آن، سالانه آن را در مطب پزشک خود بررسی کنید تا مطمئن شوید هنوز دقیق است.
دستگاهی با قابلیت سه اندازهگیری را تهیه کنید
یک ویژگی اضافی وجود دارد که ممکن است برای کمک به افزایش دقت دستگاه فشارسنج خون در نظر بگیرید، دستگاهی با قابلیت انجام سه اندازهگیری خودکار است.
برخی از دستگاهها هر بار که فشار خون خود را بررسی میکنید، این کار را سه بار انجام میدهند. آنها اولین تست را انجام میدهند، ۳۰ تا ۶۰ ثانیه بعد دوباره این کار انجام شده و سپس ۳۰ تا ۶۰ ثانیه دیگر اندازهگیری نهایی انجام میشود.
این یک قابلیت مفید است، زیرا میانگین سه خوانش شما را نشان میدهد، که احتمالا فشار خون واقعی شما را منعکس میکند.
تاریخچه دستگاه فشارسنج
استفن هیلز، روحانی انگلیسی که در زمینههای علمی وسیعی مانند گیاهشناسی و فیزیولوژی نیز مشارکتهای عمدهای داشت، اولین کسی بود که مستقیما فشار خون را اندازهگیری کرد. او این فرآیند را در کتاب خود به نام Haemastaticks که در سال ۱۷۳۳ منتشر شد، توضیح داد. او این کار را با قرار دادن یک لوله شیشهای بزرگ به صورت عمودی در شریان اسب و مشاهده افزایش فشار هنگامی که خون با فشار وارد لوله میشود، انجام داد.
خوشبختانه، پزشکان و دانشمندان دیگر روشهای کمتر تهاجمی برای اندازهگیری فشار خون ابداع کردند، اما نزدیک به ۱۵۰ سال طول کشید تا ساموئل زیگفرید کارل ریتر فون باش، روش سوراخ کردن شریان را به طور کامل حذف کند. این پزشک یهودی اتریشی اولین فشارسنج را در سال ۱۸۸۱ با استفاده از یک کیسه لاستیکی بادی پر از آب ساخت که میتوانست به نبض فشار وارد کند. کیسه به مانومتر پر از جیوه متصل شد. هر فشاری که توسط پالس در کیسه آب ایجاد میشد به مانومتر منتقل میشد که باعث میشد جیوه به سمت ستون توخالی حرکت کند و فشار سیستولیک را ثبت کند.
Scipione Riva-Rocci متخصص داخلی ایتالیایی فشارسنج را بیشتر اصلاح و مقالهای را منتشر کرد که در آن طرح جدید خود را در سال ۱۸۹۶ توضیح داد و کاف را معرفی کرد که امروزه بسیار آشناست. این طرح، اندازهگیری فشار خون بیمار را بسیار آسانتر میکند و در عین حال اندازهگیری دقیق را حفظ میکند، به همین دلیل است که کاف حتی تا به امروز به استاندارد تبدیل شده است.
در اوایل دهه ۱۹۰۰، جراح مغز و اعصاب آمریکایی هاروی کوشینگ (اولین کسی که بیماری کوشینگ را توصیف کرد) از ریوا-روچی در ایتالیا دیدن کرد و تحت تأثیر دستگاه فشار خون در حال کار قرار گرفت. کوشینگ نمونهای را به ایالات متحده آورد که به محبوبیت دستگاه کمک کرد و باعث شد استفاده از فشارسنج در سراسر جامعه پزشکی گسترش یابد.
پیشرفت بعدی در اندازهگیری فشار خون با توسعه تکنیکی توسط نیکولای کوروتکف برای اندازهگیری فشار سیستولیک و دیاستولیک در سال ۱۹۰۵ رخ داد. جراح روسی متوجه شد که اگر گوشی پزشکی روی شریان بازویی قرار داده شود، میتواند صدای ضربه زدن را بشنود. باد شد و خون به داخل شریان برگشت (فشار سیستولیک) و پس از از بین رفتن فشار خاموش شد (فشار دیاستولیک). این تکنیک سمعی جدید، همراه با خواندن مانومتر جیوهای، امکان اندازهگیری فشار خون را هم در حین انقباض و هم در شل شدن بطنها فراهم میکند و تصویر کاملتری از اندازهگیری فشار خون ارائه میدهد.
این تکنیک، فشارسنج جیوهای همراه با گوشی پزشکی، برای بیش از یک قرن استانداردی برای اندازهگیری فشار خون باقی ماند. در حالی که فشارسنجهای آنروئید و الکترونیکی از آن زمان معرفی شدهاند و فشارسنجهای جیوهای در راه از رده خارج شدن، اصول اولیه اندازهگیری فشار خون ثابت باقی مانده است.
اندازه گیری فشار خون یک روش ساده اما حیاتی برای نظارت بر سلامت هر فردی است. اگرچه مدلهای جیوهای در حال حذف شدن هستند، فشارسنجها هنوز دقیقترین راه برای اندازهگیری فشار خون افراد هستند. اگر به دنبال بهترین دستگاه فشارسنج خون هستید، باید فشارسنج جیوهای قدیمی خود را با یک مدل آنروئیدی جایگزین کنید یا اگر میخواهید از حالت دستی به دیجیتال تغییر دهید، مجموعه گستردهای از دستگاههای فشارسنج دیجیتال قابل تهیه هستند.
سخن پایانی
اولین شرکتی که فناوری اندازهگیری دیجیتال فشار خون را ارائه کرد Omron بود. با این حال، فشارسنجهای دستی یا فشارسنجهای مبتنی بر جیوه همچنان قابل اعتماد هستند.
نقطه ضعف این فشارسنجهای دستی این است که شما باید دانش فنی استفاده از آنها را داشته باشید. و البته تجربه استفاده از این دستگاه ضروری است.
به همین دلیل بود که فشارسنجهای دیجیتالی معرفی شدند. به طوری که برای خواندن فقط باید دستگاه را روشن کنید.